Hemtjänst i nynäshamn

Malins hemtjänst är redo att expandera

Hemtjänst i nynäshamn

Malins hemtjänst är redo att expandera

Malins hemtjänst redo att expandera: ”Vi hoppas att det kan skapa lite trygghet”

Oron för de planerade förändringarna inom hemtjänsten drabbar även de privata utförarna. ”Vi är också hotade. Men om den kommunala hemtjänsten läggs ner och vi får vara kvar, är vi beredda att ta ett större ansvar”, säger Malin Karlsson på Malins hemtjänst som har funnits i kommunen i tio år.

Malins hemtjänst är ett av de privata hemtjänstföretag som finns i Nynäshamns kommun. Den första oktober är det exakt tio år sedan Malin Karlsson startade företaget.

– När jag var tolv år och tog hand om min mormor bestämde jag mig för att jag skulle jobba med äldre. 1996 startade jag karriären på Fårö på Gotland och sedan dess jag har inte arbetat med annat än vård. Nu har vi jobbat med kvalitet, omsorg och kontinuitet som ledstjärna i företaget i tio år och jag är jätteglad för det förtroende som vi har fått under åren.

Men oron kring de planerade förändringarna inom hemtjänsten påverkar även de privata utförarna, säger hon. Ett av fem alternativ i utredningen av hemtjänsten handlar om att avveckla de privata LOV-företagen (lagen om valfrihet). Då kommer den kommunala hemtjänsten att avvecklas och alla LOV-företag sägas upp.

– Enligt övriga alternativ finns LOV kvar. Vilket beslut som fattas kan vi inte rå över. Men jag måste tänka positivt, att det här kommer att lösa sig till det bästa.

Malin Karlsson säger att hennes företag är redo att ta ett större ansvar om kommunens hemtjänst med 245 brukare och 75 anställda läggs ner.

– Vi finns här. Jag hoppas att det kan skapa en trygghet i den oro som finns bland anställda och brukare i kommunen just nu.

Malin berättar att hon länge har velat utveckla verksamheten i företaget. Hon vill gärna skapa ett renodlat demensteam som bara vårdar personer med demenssjukdom.

– Jag vill också utöka den palliativa vården, och arbeta mer med gerontologi, det friska åldrandet. Det är en lite bortglömd grupp som sköter sig själva men som ofta är ensamma på grund av det. Det finns mycket man skulle kunna göra för att möta den gruppen.

Ser du några risker för hemtjänstverksamheten om den kommunala hemtjänsten läggs ner?

– Nej, det kan jag inte se. Jag jobbade själv i den kommunala hemtjänsten i flera år och jag ser ingen skillnad. Vi (Malins hemtjänst, red:s anm) har samma avtal som de kommunala verksamheterna, vi är medlemmar i Vårdföretagarna och förhandlar med kommunala facket angående löner och andra villkor. Jag ser heller inte att brukare skulle kunna falla mellan stolarna.

Varför tror du att privata företag kan få hemtjänsten att gå runt, men inte kommunen?

– Jag vet inte, men en förklaring kan vara att kommunen är en chefstung organisation. Jag själv jobbar i verksamheten och nära personalen. Vi på Malins cyklar också för det mesta, dels för miljön men också av ekonomiska skäl. Vi kör bara bil när vi ska ut på landet. Det är bland annat sånt som håller kostnaderna.

Artikeln är skriven av nynäshamnsposten
Länk till den ursprungliga artikeln – klicka här

Läs mer

Coronavirus COVID-19 attack organism. Corona virus

Hjälp oss stoppa Covid-19

Stoppa Covid-19! Vi kan på Malins hemtjänst AB kan inte själva stoppa spridningen av detta virus. Vi har nu levt i 2

Malins hemtjänst firar 10 år

Den 1a oktober firade vi tio år som utförare av hemtjänst i Nynäshamn 😊  Detta firade vi genom att dela ut nybakade

Clinical thermometer with protective face mask

Frågor som kommer in angående Covid-19

Frågor som kommer in angående Covid-19 i Malins hemtjänst AB från anhöriga och Brukare. Varför har inte personalen i hemtjänsten alltid munskydd

Bläddra

Vi använder oss av cookies på denna webbplats, b.la för att förbättra din användarupplevelse samt kunna utvärdera trafiken på vår webbplats. Läs mer i vår integritetspolicy. När du surfar vidare på vår webbplats godkänner du användandet av denna policy.